Γιατί η θεωρία της μουσικής είναι τόσο σημαντική;
Καταρχάς να υπενθυμίσουμε ότι και μεις υπήρξαμε κάποτε παιδιά και μαθητές. Και μεις, όπως και οι περισσότεροι, δεν βλέπαμε την ώρα να παίξουμε το αγαπημένο μας μουσικό όργανο, αλλά όταν έφτανε η στιγμή της θεωρίας αναρτιόμασταν γιατί θα έπρεπε να την παρακολουθήσουμε.
Οι λόγοι είναι πάρα πολλοί και δυστυχώς η πλειοψηφία των μαθητών τους συνειδητοποιεί αρκετά αργότερα, μετανιώνοντας τις περισσότερες φορές που όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να την διδαχθούν, δεν το έκαναν.
Η θεωρία της μουσικής αφορά όλα τα μουσικά όργανα ανεξαιρέτως, κλασσικά και μοντέρνα και όταν λέμε μοντέρνα, ναι, εννοούμε και τα drums! Ειδικά, όταν πρόκειται για κρουστά, πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν θα τους χρειαστεί! Μέγα λάθος! Επαναλαμβάνουμε: είναι απολύτως απαραίτητη και σημαντική για όλους!
Εμπειρικά, πολλοί μπορεί να καταφέρουν να παίξουν κάποιο όργανο. Και, όντως, έχουν γίνει πολλές "εκπτώσεις" τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να εξυπηρετηθεί τόσο αυτός ο σκοπός όσο και ο διακαής πόθος των περισσοτέρων για γρήγορη και εύκολη εκμάθηση (τα γνωστά: 6ο τάστο - 2η χορδή, 7ο τάστο - 3η χορδή κοκ).Αυτό όμως δεν είναι θεωρία και ακόμα και αν άμεσα εξυπηρετεί την επιθυμία μας να παίξουμε τα αγαπημένα μας τραγούδια σχετικά γρήγορα, θα μας φέρει πολύ σύντομα αντιμέτωπους με ένα βουνό δυσκολίες.
Η θεωρία της μουσικής διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο γνωστικό αντικείμενο. Η εκμάθησή της μοιάζει λίγο με μία ξένη γλώσσα, μοιάζει λίγο και με μαθηματικά αλλά δεν παύει να είναι κάτι εντελώς ξεχωριστό και ιδιαίτερο μιας και χρησιμοποιεί τα εντελώς δικά της σύμβολα. Ειδικά, στα μάτια ενός μικρού παιδιού, ναι, όλο αυτό μπορεί να φανεί λίγο δύσκολο στην αρχή. Με την συνεχή, όμως, επανάληψη αλλά και την πρακτική εφαρμογή της ύλης της θεωρίας πάνω στο μουσικό όργανο, η εξοικείωση επέρχεται ταχύτατα.
Με πολύ απλά λόγια, η θεωρία της μουσικής είναι ό,τι η ορθογραφία και το συντακτικό για την μητρική μας γλώσσα. Μπορεί να ξέρουμε να μιλάμε, αλλά για να μπορέσουμε να γράψουμε και να διαβάσουμε, θα πρέπει να έχουμε διδαχθεί και τη γραμματική! Όπως σε κάθε γλώσσα, έτσι και στην μουσική, δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι την γνωρίζουμε, όταν δεν μπορούμε ούτε να την γράψουμε ούτε να την διαβάσουμε.
Η θεωρία δεν αφορά μόνο όσους προσβλέπουν σε κάποιο πτυχίο ή στην επαγγελματική ενασχόληση με την μουσική. Όταν ένας μαθητής κληθεί να παίξει μουσική μαζί με άλλους φίλους ή συμμαθητές του, θα πρέπει να μπορεί να συνενοηθεί μαζί τους σε κάποια γλώσσα, στην γλώσσα της μουσικής. Πώς θα γίνει αυτό, ή τουλάχιστον πώς θα γίνει σωστά, αν δεν την γνωρίζει?
Ναι, κάποιοι μπορούν να παίξουν μουσική "από μνήμης" (όχι όλοι και όχι με μεγάλη ευκολία) αλλά ακόμα και αυτοί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες μακροπρόθεσμα τόσο στον τομέα μουσικής αντίληψης και εκτέλεσης όσο φυσικά και στην περίπτωση της σύνθεσης. Εδώ, να σημειώσουμε αυτό που επισημαίνουμε συνέχεια στους μαθητές μας: μουσική δεν μαθαίνουμε για να εκτελούμε εφ' όρου ζωής συνθέσεις τρίτων. Μουσική μαθαίνουμε κυρίως για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να φτάσουμε στο σημείο να εκφράσουμε, συνθέτοντας, τον ολόδικό μας ψυχισμό, τις δικές μας σκέψεις, ανησυχίες, αισθήματα.
Η άγνοια της μουσικής θεωρίας αποτρέπει ουσιαστικά έναν εμπειροτέχνη μουσικό από το να μπορεί να αυτοσχεδιάσει. Ο αυτοσχεδιασμός, ακόμα και αν γίνει, γίνεται περιορισμένα, απλά, ίσως και κοινότυπα, μην επιτρέποντας στον μαθητή να εξωτερικεύσει τις μουσικές του ανησυχίες.
Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα ότι οι περισσότεροι μαθητές "βιάζονται" να εκτελέσουν τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια και ότι προτιμούν να επιλέγουν τον πιο σύντομο δρόμο για να φτάσουν εκεί. Όταν όμως φτάσουν και καταφέρουν να το κάνουν, μετά θα θελήσουν να εκτελέσουν κάτι πιο δύσκολο, κάτι πιο περίπλοκο και τότε θα υψωθεί μπροστά τους ένας άκρως απαγορευτικός τοίχος. Και κάθε βήμα, από κει και πέρα, θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτούς, σε σχέση με κάποιον που γνωρίζει ήδη μουσική θεωρία.
Η μουσική θεωρία μάς ολοκληρώνει σαν μουσικές οντότητες. Στο Art Lab επιμένουμε πεισματικά στην παρακολούθηση των θεωριών και ξέρουμε πως αυτό είναι κάτι για το οποίο οι μαθητές μας, στο μέλλον, θα μας ευχαριστούν. Όλα αυτά τα ακαταλαβίστικα τις πρώτες μέρες σύμβολα μιας παρτιτούρας, πολύ σύντομα και με λίγη αλλά ουσιαστική μελέτη, θα γίνουν τα μέσα που θα οδηγήσουν τον κάθε μαθητή στις μουσικές διαδρομές που έχει ονειρευτεί.
(στο Art Lab παρέχουμε εντελώς δωρεάν σε όλους τους μαθητές μας την μουσική θεωρία Α', Β' και Γ'.)