top of page
art lab xanthi

Λανθασμένα κριτήρια επιλογής οργάνου

Το ήξερες;

 

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εγκαταλείπουν την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου έχουν εξίσου «μουσική φλέβα» με εκείνα που συνεχίζουν. Αποτυγχάνουν να συνεχίσουν, εξαιτίας της λανθασμένης επιλογής οργάνου!

 

Συχνές αιτίες που οδηγούν στην λανθασμένη επιλογή οργάνου:

 

- Όταν οι γονείς αναγκάζουν, χωρίς δεύτερη κουβέντα, το παιδί τους να μάθει ένα συγκεκριμένο μουσικό όργανο (συνήθως αυτό που ήθελε ο ίδιος ο γονιός να μάθει, αλλά για τους όποιους δικούς του λόγους, δεν τα κατάφερε ποτέ!)

- Όταν οι γονείς αρνούνται στα παιδιά τους συγκεκριμένα μουσικά όργανα, είτε εξαιτίας όγκου (δεν υπάρχει χώρος για πιάνο στο σαλόνι!), είτε εξαιτίας του ήχου που παράγει (μην τυχόν και μου φέρεις τύμπανα εδώ μέσα!), είτε διαφόρων παρωχημένων αντιλήψεων (εσύ είσαι κορίτσι, κλασσική θα μάθεις!)

 

- Όταν το παιδί ξεκινάει την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε ηλικία μικρότερη από αυτή που μπορεί να ανταποκριθεί. Πολλά μουσικά όργανα διατίθενται και σε παιδικά μεγέθη, αλλά επειδή εκτός της σωματικής διάπλασης, σπουδαίο ρόλο παίζει και η ωριμότητα του παιδιού, για ηλικίες κάτω των 6 (τουλάχιστον) ετών η ενασχόληση με την μουσική, καλό θα ήταν να περιοριστεί στην, εξίσου σημαντική, μουσική προπαιδεία.

 

- Όταν οι γονείς επιλέγουν τυχαία έναν δάσκαλο μουσικής και έναν χώρο μουσικής διδασκαλίας (ωδείο, σχολή, εργαστήρι), χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο επιλογής. Η μουσική παιδεία δεν είναι κατώτερη των υπολοίπων δραστηριοτήτων των παιδιών μας. Τον ίδιο χρόνο που θα αφιερώσει ένας γονιός για να βρει τον κατάλληλο καθηγητή αγγλικών για το παιδί του, πρέπει να αφιερώσει και για τον δάσκαλο μουσικής του.

 

- Όταν οι γονείς, σε συνεργασία με τον δάσκαλο, δεν ενημερώνουν το παιδί τους για την πληθώρα μουσικών οργάνων που υπάρχουν. Το παιδί πρέπει καταρχάς να ακούσει τους διαφορετικούς ήχους των οργάνων και εν συνεχεία να κρατήσει στα χέρια του - να αισθανθεί το μουσικό όργανο πριν καταλήξει ότι αυτό τελικά θέλει.

 

- Όταν ένα παιδί αποφασίζει ότι θέλει να «μεταπηδήσει» από την εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε ένα άλλο και οι γονείς του το αρνούνται κατηγορηματικά. «Δεν θα αγοράζουμε εμείς καινούριο όργανο κάθε φορά που εσύ αλλάζεις γνώμη!». Μπορεί η αλλαγή οργάνου να δίνει την αίσθηση της αναποφασιστικότητας ή να κοστίζει σε χρήμα, αλλά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχημένων μουσικών, με άλλο όργανο ξεκίνησαν και με άλλο κατέληξαν να κάνουν καριέρα. Μην είμαστε αρνητικοί, λοιπόν, σε μία πιθανή στροφή του παιδιού μας. Απλά, κάτι άλλο, το «κέρδισε» περισσότερο.

 

- Όταν η επιλογή του μουσικού οργάνου γίνεται με κριτήριο την δημοτικότητά του. «Η κιθάρα είναι πιο cool από το φαγκότο, μαμά». Είναι λογικό πολλά παιδιά να επιλέγουν μουσικό όργανο βάσει «εικόνας» ή με την πεποίθηση ότι το αυτό θα τα κάνει πιο κοινωνικά, πιο «in», πιο δημοφιλή στην παρέα. Έγκειται στους γονείς να εκμαιεύσουν τα πραγματικά κριτήρια επιλογής των παιδιών τους και κατόπιν συζήτησης να του δώσουν να καταλάβει ότι το όργανο που θα επιλέξει θα είναι μονάχα εκείνο που το εκφράζει καλύτερα.

 

- Σημαντικότερος  λόγος, βέβαια, ήταν, είναι και (όπως φαίνεται) θα συνεχίσει για καιρό να είναι η παντελής έλλειψη μουσικής παιδείας στην πρωτοβάθμια και όχι μόνο εκπαίδευση των ελληνικών σχολείων. Δυστυχώς, η βαρύτητα που δίνεται στην μουσική από την δημόσια παιδεία, είναι από ελάχιστη έως ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία να μην ανακαλύπτουν ποτέ την τεράστια γκάμα επιλογών που υπάρχει στη μουσική.

bottom of page