top of page

Συχνές Ερωτήσεις

Από ποια ηλικία μπορεί το παιδί μου να ξεκινήσει ένα μουσικό όργανο;

 

Μία μέση προτεινόμενη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί κάποιο μουσικό όργανο, είναι συνήθως τα 6 ή τα 7 χρόνια, χωρίς βέβαια αυτό να είναι ποτέ απόλυτο. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο ώριμο είναι ένα παιδί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις σημαντικό ρόλο παίζει και η σωματική του ανάπτυξη. Για παράδειγμα, τα μαθήματα τυμπάνων απευθύνονται σε παιδιά ύψους τουλάχιστον 1.10 , τα μαθήματα μπάσου σε παιδιά που μπορούν να χειριστούν άνετα το όργανο παρόλο το βάρος του, ενώ τα περισσότερα πνευστά και η φωνητική απαιτούν από ένα παιδί να μπορεί να ελένξει (ως ένα βαθμό) το διάφραγμά του. Για παιδιά μικρότερα των 6 ετών η καλύτερη επιλογή σχετικά με την μουσική ενασχόληση είναι η μουσική προπαιδεία, η προετοιμασία δηλαδή ενός παιδιού για μια ομαλή και ευχάριστη μετάβαση στο όργανο. Στα μαθήματα της μουσικής προπαιδείες του Art Lab τα μικρά παιδιά εξερευνούν τον κόσμο της μουσικής μέσα από το παιχνίδι, έρχονται κοντά στα διάφορα μουσικά όργανα, στην μελωδία και τον ρυθμό, μέσα από τον χορό, την κίνηση ακόμα και την ζωγραφική. Είναι μία πολύ σημαντική και κομβική ηλικία για να μπουν οι σωστές βάσεις μιας επιτυχημένης και ουσιαστικής μετέπειτα ενασχόλησης με την μουσική.

01

Υπάρχει όριο ηλικίας για την ενασχόληση με την μουσική;

 

Θα απαντήσουμε απλά:  Υπάρχει όριο ηλικίας στην γνώση;  Υπάρχει όριο ηλικίας στην όρεξη για ζωή;  Η μουσική απευθύνεται σε όλους.   Σε μαθητές κάθε ηλικίας. Σε όλους όσους έχουν κέφι, μεράκι και χρόνο για να ασχοληθούν μαζί της και να την κατακτήσουν!

 

02

Χρειάζεται να έχει κανείς ταλέντο για να ασχοληθεί με την μουσική;

 

Αυτό που χρειάζεται να έχει κάποιος για να ασχοληθεί με την μουσική, είναι όρεξη, θέληση, χρόνος, επιμονή και υπομονή. Όλοι έχουμε έφεση στην μουσική. Ο ρυθμός, εξάλλου, είναι ένα αρχέγονο ένστικτο. Το κατά πόσο, όμως, θα εξασκήσουμε, την όποια έφεση διαθέτουμε, είναι αυτό που θα καθορίσει την επιτυχία ή την αποτυχία των μουσικών μας στόχων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το κεφάλαιο "μουσικό ταλέντο" παρακαλούμε δείτε εδώ.

03

Γιατί πρέπει να παρακολουθήσω και μουσική θεωρία;

 

Οι λόγοι είναι πολλοί και πολύ σημαντικοί. Παρακαλούμε ανατρέξτε στο σχετικό άρθρο.

04

Θα πάρω κάποιο πτυχίο όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου;

 

Αναγνωρισμένα κρατικά πτυχία στα μοντέρνα όργανα μουσικής ή στο ελεύθερο τραγούδι, δεν υφίστανται στην χώρα μας. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε ανατρέξτε εδώ. Το εργαστήριό μας, παρόλα αυτά, μπορεί να εκδόσει, εφ' όσον του ζητηθεί από κάποιο μαθητή, πιστοποιητικό παρακολούθησης κύκλου σπουδών.

05

06

Γιατί στο Art Lab workshop & studios και όχι κάπου αλλού;

 

Στο μουσικό εργαστήριο του Art Lab αντιμετωπίζουμε την μουσική με την σοβαρότητα και την υπευθυνότητα που της αναλογεί. Την υπηρετούμε με σεβασμό και την διδάσκουμε με πάθος και αφοσίωση. Καταλληλότεροι όμως να μιλήσουν για εμάς, δεν είμαστε εμείς, αλλά οι μαθητές μας. Πριν καταλήξετε στον ιδανικό για εσάς ή το παιδί σας δάσκαλο, ρωτήστε, μάθετε, συγκρίνετε και επιλέξτε εκείνον τον δάσκαλο που σας εμπνέει περισσότερη ασφάλεια και σιγουριά, εκείνο τον χώρο που σας κάνει να αισθάνεστε πιο οικεία και φιλόξενα και που σας παρέχει τις περισσότερες επιλογές και δυνατότητες προκειμένου να πραγματοποιήσετε όλα τα μουσικά σας όνειρα.

07

Η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου απαιτεί μελέτη και στο σπίτι;

 

Η ατομική μελέτη και η εξάσκηση είναι αναπόφευκτα στην μουσική. Εξαρτάται, όμως, από το επίπεδο κάθε μαθητή και από τους μουσικούς στόχους τους οποίους έχει θέσει για τον εαυτό του. Όσο πιο "ψηλά" επιθυμούμε να φτάσουμε και όσο πιο γρήγορα ονειρευόμαστε να γίνει αυτό, τόσο περισσότερο απαιτείται να μελετάμε και να εξασκούμαστε. Ούτε η μελέτη, ούτε η εξάσκηση, ούτε η προσπάθεια, ούτε και καμία μουσική αναζήτηση μπορεί να γίνει καταναγκαστικά. Το πόσο θα ασχοληθεί κάθε μαθητής με την μουσική του είναι εντελώς προσωπικό του ζήτημα. Οι καθηγητές μας βάζουν τις σωστές βάσεις, καθοδηγούν και παρέχουν τις απαιτούμενες γνώσεις και τα κατάλληλα εφόδια για μια επιτυχή και γρήγορη εκμάθηση. Από κει και πέρα, η ταχύτητα της εξέλιξης κρίνεται αποκλειστικά και μόνο από την ατομική ενασχόληση. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η καθημερινή, έστω και μισάωρη (στα αρχικά τουλάχιστον στάδια) επαφή μας με το μουσικό μας όργανο κρίνεται απαραίτητη.

 

08

09

10

11

12

13

14

Τί γίνεται όταν το κόστος ενός μουσικού οργάνου είναι υψηλό;

 

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν κάποια όργανα των οποίων το κόστος αγοράς είναι ιδιαιτέρως υψηλό και απαγορευτικό για τους περισσότερους. Ειδικά στην αρχή της εκμάθησης, όταν η ενασχόληση είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο ή σε πολύ νεαρές ηλικίες κατά τις οποίες οι προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα αλλάζουν τακτικά, η πολυδάπανη αγορά ενός οργάνου (π.χ. πιάνου ή σετ ντραμς) είναι κάτι που και εμείς οι ίδιοι αποτρέπουμε τους μαθητές μας να κάνουν. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, το εργαστήριό μας παρέχει την δυνατότητα στους μαθητές του να εξασκούνται εντελώς δωρεάν στον χώρο μας, για όσο καιρό και με όποια συχνότητα εκείνοι το επιθυμούν.


 

Οι μαθητές παίρνουν μέρος σε συναυλίες;

 

Μουσική, ανάμεσα σε πολλά άλλα, σημαίνει και συνεργασία. Τα εργαστήρια των μουσικών συνόλων που διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση, είναι για εμάς μια πολύ σπουδαία διεργασία. Ενισχύουμε και καθοδηγούμε με προσοχή κάθε μας μαθητή ξεχωριστά, ώστε να μπορέσει σύντομα να ενταχθεί σε μία μουσική μπάντα και να συνεργασθεί μουσικά με άλλους συμμαθητές του. Προετοιμάζουμε και στηρίζουμε με λεπτομέρεια κάθε μουσικό σύνολο ώστε να καταφέρει να λειτουργήσει δημιουργικά και να παράγει ένα αξιόλογο μουσικό αποτέλεσμα. Η συμφωνία πολλών μουσικών οργάνων σε ένα σύνολο, είναι επικοινωνία, είναι κοινή έκφραση και διάλογος, μουσικός. Αναπτύσσει την υπευθυνότητα, την ομαδικότητα, την πειθαρχία και την συνέπεια. Ενισχύει την αυτοπεποίθεση και χαρίζει απλόχερα πολλές και πολύτιμες εμπειρίες. Εμπνέει στους μαθητές την διαρκή ενασχόληση, χτίζει στόχους, καλλιεργεί την ευγενή άμιλλα, την προσπάθεια και την επιμονή. Κάθε μουσικό σύνολο "δουλεύεται" ξεχωριστά και μεθοδικά. Οι συχνές εμφανίσεις των μαθητών μας επί σκηνής για εμάς είναι στόχος ζωτικής σημασίας. Δεν είναι όμως, αυτοσκοπός. Η συναυλία οφείλει να είναι μία λογική συνέχεια και εξέλιξη των κόπων, των προσπαθειών και των επιτευγμάτων κάθε μαθητή. Όχι ένα αναγκαίο κακό. Μαθητές, που για οποιοδήποτε λόγο, δεν είναι τεχνικά τουλάχιστον, έτοιμοι να αποδώσουν μία καλή εμφάνιση μπροστά σε ευρύ κοινό, είναι κανόνας για μας να μην εκτείθονται. Αντιμετωπίζουμε τους μαθητές μας, σαν δικά μας παιδιά που οφείλουμε πρωτίστως να τα προστατεύουμε και να διασφαλίζουμε υπεύθυνα το κάθε τους μουσικό βήμα.  



 

Για να ξεκινήσει κάποιος ηλεκτρική κιθάρα πρέπει πρώτα να διδαχθεί κλασσική;

 

Σε πολλά μουσικά όργανα επικρατούν πολλές λανθασμένες αντιλήψεις αλλά στην κιθάρα, ίσως, οι περισσότερες! Απλά, ρητά και ξεκάθαρα: Όχι! Και η κλασσική και η ηλεκτρική είναι και οι δύο κιθάρες αλλά από κει και πέρα αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά, τόσο ως προς το παίξιμο όσο και ως προς την γενικότερη φιλοσοφία τους. Αν ένας μαθητής, επιθυμεί να μάθει ηλεκτρική κιθάρα, γιατί ο ήχος της, οι δυνατότητές της, το στυλ των κομματιών που μπορεί να εκτελέσει με αυτήν τον εκφράζουν καλύτερα, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να αναλώσει κάποια χρόνια της ζωής του μελετώντας ένα κλασσικό όργανο, κλασσικής παιδείας, όπως αυτό της κλασσικής κιθάρας. Όχι, τουλάχιστον, ως βάση για την μετάβασή του στην ηλεκτρική.




 

Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να μάθει κανείς ένα μουσικό όργανο;

 

Η μόρφωση δεν σταματά ποτέ και η μουσική παιδεία, όπως και κάθε είδους παιδεία εξάλλου, δεν έχει αρχή και τέλος. Όσα χρόνια και αν ασχολείσαι με ένα όργανο, πάντα θα μαθαίνεις. Πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο να αποκομίσεις, πάντα θα υπάρχει κάτι που δεν έχεις ακόμα γευτεί. Όλοι μας μαθαίνουμε και όλοι μας θα συνεχίσουμε να μαθαίνουμε πάντα. Και οι μαθητές μας από εμάς και εμείς από τους μαθητές μας. Το σημαντικό είναι να ορίζονται στόχοι, βραχυπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι, οι οποίοι σιγά σιγά να κατακτώνται. Το μουσικό επίπεδο που επιθυμεί κάποιος να φτάσει είναι καθαρά υποκειμενικό. Το ορίζει ο ίδιος και ο ίδιος θα ορίσει και την ταχύτητα με την οποία θα το προσεγγίσει, βάσει της ατομικής του μελέτης και εξάσκησης. Η ύλη και η μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι καθηγητές μας είναι οι καταλληλότερες, προκειμένου ένας μαθητής να κατακτήσει γρήγορα αλλά και σωστά τους δικούς του μουσικούς στόχους. Το πόσο υψηλοί θα είναι αυτοί, έγκειται στον καθέναν μαθητή προσωπικά.





 

Πότε γίνονται οι εγγραφές;

 

Εγγραφές στο μουσικό εργαστήριο του Art Lab γίνονται καθ' όλη την διάρκεια της επίσημης εκπαιδευτικής περιόδου (εφόσον βέβαια εξακολουθούν να υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις) αλλά και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μαθήματα είναι ατομικά, οπότε η έναρξή τους εξαρτάται καθαρά και μόνο από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.






 

Από την στιγμή που το μάθημα είναι ατομικό, γιατί να μην προτιμηθεί ιδιαίτερο μάθημα στο σπίτι;

 

Το ιδιαίτερο μάθημα στο σπίτι σε σχέση με το ιδιαίτερο μάθημα στο μουσικό εργαστήριο του Art Lab στερείται πολλών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων. Εδώ, ο μαθητής εκτός του ατομικού του μαθήματος έρχεται σε επαφή και με άλλους μαθητές του ίδιου ή άλλων μουσικών οργάνων. Έτσι, εκτός από την ευγενή άμιλλα που, καλώς και λογικά αναπτύσσεται και συχνά εντείνει την επιπλέον ατομική προσπάθεια, προσφέρεται επίσης η δυνατότητα της συνεργασίας, η ευκαιρία της επικοινωνίας και της δημιουργίας φιλικών σχέσεων με άλλα άτομα κοινών (με εμάς) ενδιαφερόντων. Η συμμετοχή στα μουσικά σύνολα, η δωρεάν παρακολούθηση των τμημάτων της μουσικής θεωρίας, των προβολών, των σεμιναρίων, των τεχνικών εργαστηρίων, η γνωριμία με άλλα μουσικά όργανα και είδη μουσικής, οι μουσικές αναζητήσεις και η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και μουσικών εμπειριών είναι δυστυχώς κάτι που, εκ των πραγμάτων, η κατ' οίκον εκπαίδευση αδυνατεί να προσφέρει.







 

Έχετε κάποια επιπλέον απορία;

 

Ρωτήστε μας!






 

bottom of page