Πιάνο & Synthesizer
Το πιάνο και το αρμόνιο (synthesizer) πέραν των πολλών μεταξύ τους ομοιοτήτων, διαθέτουν αρκετές και σημαντικότατες για την εκπαιδευτική μεθοδολογία (και όχι μόνο) διαφορές, όπως αυτή της βαρύτητας των πλήκτρων, της σχέσης αριστερού - δεξιού χεριού αλλά και της έκτασης του κλαβιέ, τον συνολικό, δηλαδή, αριθμό των πλήκτρων.
Επειδή, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, ένας μαθητής που διδάσκεται πιάνο μπορεί άνετα να παίξει και ένα αρμόνιο, αλλά πολύ δύσκολα το αντίθετο, θεμελιώδης φιλοσοφία μας (εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μας ζητηθεί κάτι διαφορετικό)
είναι οι μαθητές μας στο αρμόνιο να διδάσκονται την ίδια, κατά βάση ύλη, με αυτή του πιάνου (τουλάχιστον στα πρώτα βήματά τους), να εκπαιδεύονται και να εξασκούνται πάνω σε αυτό, ώστε η μετέπειτα μετάβασή τους σε ένα synthesizer να επέλθει για αυτούς πολύ πιο άνετα.
Σε ένα τόσο σύνθετο και απαιτητικό όργανο, όπως το πιάνο, με μία τόσο πλούσια και ανεξάντλητη ύλη και πληθώρα δυνατοτήτων αλλά και απαιτήσεων, πρωταρχικό μας μέλημα, είναι, να μπουν από νωρίς οι σωστές βάσεις τόσο στο τεχνικό όσο και στο εκφραστικό κομμάτι και η εξέλιξη της διδασκαλίας της πιανιστικής τεχνικής να συντελείται ομαλά και βαθμιαία, διασφαλίζοντας κάθε φορά ότι ο μαθητής μας έχει πλήρως κατανοήσει όλα όσα έχει ήδη διδαχθεί και μπορεί με άνεση και ευκολία να τα εφαρμόσει.
Από το πρώτο κιόλας μάθημα και καθ' όλη την διάρκεια κάθε κύκλου σπουδών φυσικά, δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ισότιμη χρήση, εξάσκηση και ανάπτυξη της τεχνικής και των δύο χεριών αλλά και του πλήρους διαχωρισμού των κινήσεων κάθε χεριού αλλά και κάθε δακτύλου. Επιπλέον, από την αρχή των μαθημάτων στοχεύουμε στην εξοικείωση του μαθητή με τον ιδιαίτερο τρόπο ανάγνωσης που απαιτεί το πιάνο, της παράλληλης και ταυτόχρονης, δηλαδή, οριζόντιας και κάθετης ανάγνωσης μιας παρτιτούρας. Ένας ακόμη λόγος, για τον οποίο η βελτιστοποίηση της τεχνικής (δακτύλων και χεριών) και η εκμάθηση της σωστής στάσης του σώματος κατά το παίξιμο ή την εξάσκηση αποτελούν για εμάς μία βασικότατη προτεραιότητα, είναι γιατί έτσι αποφεύγονται πιθανοί μελλοντικοί τραυματισμοί.
Ο καθηγητής έχοντας στην διάθεσή του την κατάλληλη ύλη και το απαραίτητο ασκησιολόγιο, καθοδηγεί σταδιακά τον μαθητή στην ανάπτυξη της τεχνικής που θα του επιτρέπει να παίζει οποιαδήποτε σύνθεση του ζητηθεί χωρίς να καταπονεί τα χέρια του (όταν απαιτείται γρήγορο αλλά και δυνατό παίξιμο), στην εξέλιξη και βελτιστοποίση της πιανιστικής του δεξιότητας, στην τελειοποίηση της ανάγνωσης ακόμη και πολύ σύνθετων κειμένων (παρτιτούρες), στην μουσικότητα αλλά και στην σωστή έκφραση του παιξίματός του. Παράλληλα, πάντα, με την προβλεπόμενη ύλη και βάσει του επιπέδου αλλά και των δυνατοτήτων κάθε μαθητή, μπορούν να "δουλευτούν" και μουσικά κομμάτια δικής του επιλογής.
Μάθημα ατομικό.
Εβδομαδιαία διάρκεια μαθήματος: 45΄
Οι μαθητές παρακολουθούν επιπλέον δωρεάν: θεωρία της μουσικής, εργαστήρια μουσικών συνόλων, προβολές και σεμινάρια.